jelly06 3 Napisano 1 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2019 W tym bloku 108, a ile miejsc parkingowych? Patrzyłem na inny plan Tak czy inaczej liczba miejsc na osiedlu jest niewystarczająca. Ciężko będzie "ustawić" parkujących nieprawidłowo by parkowali jak projektant nakazał . Apele na forum raczej tutaj nie pomogą ale życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
siryayo 0 Napisano 3 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 3 Kwiecień 2019 A może by tak pomyśleć nad ruchem jednokierunkowym 🤔 Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
jelly06 3 Napisano 4 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2019 21 godzin temu, siryayo napisał: A może by tak pomyśleć nad ruchem jednokierunkowym 🤔 Przy niektórych blokach takie rozwiązanie mogło by się sprawdzić. Ułatwiło by wyjazd z garażu. Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
robinatorek 15 Napisano 4 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2019 Jak mam auto na gaz to po co mam kupować miejsce pod blokiem skoro i tak nie mogę tam wjechać? Zamiast jednego kolejnego bloku mogliby zbudować parking naziemny nawet piętrowy i sprzedać miejsca i by zeszły i problem z brakiem miejsc by się rozwiązał Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Nyxon 36 Napisano 4 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, robinatorek napisał: Zamiast jednego kolejnego bloku mogliby zbudować parking naziemny nawet piętrowy i sprzedać miejsca i by zeszły i problem z brakiem miejsc by się rozwiązał Prowadzisz sklep, masz miejsce na półce. Możesz tam dać towar, który sprzedasz w nie wiesz jakim czasie z marżą 5 zł, lub towar, który sprzedasz bardzo szybko z marżą 15 zł. Co robisz? Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez Nyxon Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
robinatorek 15 Napisano 4 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2019 Ja wiem jak to działa :). Ale do tego dojdzie. Na nowym przewozie tak zrobili, najpierw bloków nastawiali chyba nawet 10 pięter i jeden na drugim praktycznie a miejsc nie przybywało, nawet podziemnego tam nie ma. I jest kilkupiętrowy parking postawiony. Wszystko się da tylko trzeba drążyć temat Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Nyxon 36 Napisano 4 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) Ja niestety nie wierzę w takie cuda (na tym osiedlu), LC Corp zapełnił już wszystkie wolne działki planowanymi blokami. Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez Nyxon Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Gave95 18 Napisano 4 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 4 Kwiecień 2019 9 godzin temu, robinatorek napisał: Jak mam auto na gaz to po co mam kupować miejsce pod blokiem skoro i tak nie mogę tam wjechać? Zamiast jednego kolejnego bloku mogliby zbudować parking naziemny nawet piętrowy i sprzedać miejsca i by zeszły i problem z brakiem miejsc by się rozwiązał W bloku b17 można wjechać na parking podziemny samochodem z instalacją LPG. Jest odpowiednio do tego przygotowany. Nie wiem jak w innych blokach, ale przypuszczam że podobnie Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
robinatorek 15 Napisano 5 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2019 To ciekawe, że w akcie notarialnym mam nawet zapis, że nie mogę wjechać autem na gaz właśnie w B17 Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
jelly06 3 Napisano 5 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 5 Kwiecień 2019 4 godziny temu, robinatorek napisał: To ciekawe, że w akcie notarialnym mam nawet zapis, że nie mogę wjechać autem na gaz właśnie w B17 Dokładnie ciekawe, bo w akcie faktycznie jest taki zapis. "ALE" w garażu jest odpowiednia instalacja by parkować autem z LPG. Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Gave95 18 Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 (edytowane) Też nie kupiliśmy miejsca w dużej mierze ze względu na ten zapis, ale jak odbierlismy komórke lokatorska to jakoś w czasie rozmowy właśnie wyszło, że parking jest przystosowany do samochodów z LPG więc można wjeżdżać. Także robinatorek śmiało możesz kupować i wjeżdżać Edytowane 6 Kwiecień 2019 przez Gave95 Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
jacekn8 1 Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 A co jeżeli zaparkuje auto z LPG w garażu gdzie nie wolno trzymac takich aut ? Będę zawsze wyjeżdżał i parkował na benzynie więc wentylacja nie będzie mieć problemu. Hmmm 1 Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Wino 21 Napisano 6 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Kwiecień 2019 To nie chodzi o to z e ktoś wjeżdża/wyjeżdża na "gazie" tylko niebezpieczeństwo wybuchy przy ewentualnym rozszczelnieniu zbiornika w samochodzie kiedy ten będzie stał w parkingu podziemnym, gdyż ten gaz jest cięższy od powietrza i bez odpowiedniego systemu wentylacji ten gaz sam się z tamtad nie ulotni i może być niebezpieczeństwo wybuchu 2 Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Gość MisiekW Napisano 7 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2019 W dniu 6.04.2019 o 17:49, jacekn8 napisał: Będę zawsze wyjeżdżał i parkował na benzynie więc wentylacja nie będzie mieć problemu. Hmmm Ludzie drodzy zadajcie sobie czasem minimum wysiłku i poszukajcie informacji, obojętnie czy na forum czy u wujka Google, po ta wypowiedź z miejsca otrzymała u mnie tytuł kalafiora miesiąca. Moje oczy krwawiły jak to czytały. Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
jacekn8 1 Napisano 8 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 8 Kwiecień 2019 (edytowane) Fakt. Nie znam się na gazie więc... napisałem na forum bo w sumie od tego jest... a w Google będzie pisać że nie wolno... a i tak kilka samochodów na gaz stoi w jednym z parkingów podziemnych lcc. Więc pomyślałem że ktoś coś wie. Mam nadzieję że mimo wszystko obeszło się bez wizyty na pogotowiu z powodu... frustracji hehe Poza tym trzeba być nieźle zbulwersowanym żeby tracić czas na wyrażenie swoich uczuć emocjonalnych w dyskusji o lpg... Trochę luzu w życiu nie zaszkodzi Pozdrawiam Edytowane 8 Kwiecień 2019 przez jacekn8 Literówka Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Gość MisiekW Napisano 10 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2019 Obyło się bez wizyty Niestety podobnie jak Ty zauważyłem owe samochody już dawno, doprawdy w pale mi się to nie mieści, stąd też może taka moja reakcja... Koniec gazu, wyjaśnione. Swoją drogą trochę zazdroszczę mieszkańcom nowszych bloków dostosowania garaży do LPG. Ciekawe czy LCC w miarę budowania kolejnych budynków zmieniał/unowocześniał projekty, czy z jakichś powodów miał to zaplanowane od początku. Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Dario 1 Napisano 12 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2019 85 miejsc parkingowych Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Dario 1 Napisano 12 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2019 Teraz podpisałem umowę cywilną zakup garażu i tez w niej jest zapis o tym, że nie można tam wjeżdżać z instalacją gazową... Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
jelly06 3 Napisano 12 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2019 Dziwne jest że mimo zakazu wjazdu atut na gaz montowane są czujniki ELPEG.3 Detektor obecności propan-butanu (LPG) (sa w garażu pod blokami 24 i 26). Założyli je na wszelki wypadek czy na wszelki wypadek zakazali wjazdu samochodów z LPG. Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Wilczeeeq 7 Napisano 12 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2019 Dzwoniłem do LC Corp i owszem oni wiedzą że w akcie jest wpis o zakazie wjazdu z LPG jednakże teraz mają podobno pozmieniać w aktach te zapisy, czekam na informacje bo podobno projektant sprawdza. Czy to prawda zobacZymy, dam znać jak odpowiedzą Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
8i5h0p 14 Napisano 12 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 12 Kwiecień 2019 9 godzin temu, jelly06 napisał: Dziwne jest że mimo zakazu wjazdu atut na gaz montowane są czujniki ELPEG.3 Detektor obecności propan-butanu (LPG) (sa w garażu pod blokami 24 i 26). Założyli je na wszelki wypadek czy na wszelki wypadek zakazali wjazdu samochodów z LPG. Zalozyli na wszelki wypadek. Tak jak system ppoż montuje się na wszelki wypadek, a nie aby mozna bylo palic ogniska w garażu. Paragraf 179 ust 3 mówi że: Zbiorniki gazu płynnego nie mogą być sytuowane w zagłębieniach terenu, w miejscach podmokłych oraz w odległości mniejszej niż 5 m od rowów, studzienek lub wpustów kanalizacyjnych. Chyba dlatego zapis taki znalazl sie w akcie notarialnym. Inna sprawa że zbiorniki na Lpg są bardzo bezpieczne(pod warunkiem ze sa sprawne). Sam gaz także trudniej zapalić niż np. Opary benzyny mimo podbnych wartości Ggw i Dgw. Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
sledzik1984 194 Napisano 13 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2019 Zalozyli na wszelki wypadek. Tak jak system ppoż montuje się na wszelki wypadek, a nie aby mozna bylo palic ogniska w garażu. Paragraf 179 ust 3 mówi że: Zbiorniki gazu płynnego nie mogą być sytuowane w zagłębieniach terenu, w miejscach podmokłych oraz w odległości mniejszej niż 5 m od rowów, studzienek lub wpustów kanalizacyjnych. Chyba dlatego zapis taki znalazl sie w akcie notarialnym. Inna sprawa że zbiorniki na Lpg są bardzo bezpieczne(pod warunkiem ze sa sprawne). Sam gaz także trudniej zapalić niż np. Opary benzyny mimo podbnych wartości Ggw i Dgw.Skoro tak to z jakiego powodu znak montowany przez wielu zarządców nie istnieje w kodeksie drogowym? Dodatkowo - moim zdaniem Ustawa „Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki...” dotyczy budynków samych w sobie a nie tego co użytkownicy do nich wstawia czy czym do nich wjadą. Malachitowa 10 - nie ma zakazu, jest instalacja pomiarowa do LPG, są wyciągi mechaniczne umiejscowione tuż przy podłodze. Twierdzisz, ze spółdzielnia łamie ustawę? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
8i5h0p 14 Napisano 13 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 13 Kwiecień 2019 Sledzik ale Ja jestem przeciwny zakazowi. Po prostu staram się zrozumieć skąd wziął się zapis w naszych aktach notarialnych. 1 Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
nslukasz 5 Napisano 14 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2019 Kwestię LPG w garażach definiują Wam warunki techniczne https://www.lexlege.pl/tech-war-budynkow/paragraf-108/. "1.W garażu zamkniętym należy stosować wentylację: (...) 4) mechaniczną, sterowaną czujkami niedopuszczalnego poziomu stężenia gazu propan-butan - w garażach, w których dopuszcza się parkowanie samochodów zasilanych gazem propan-butan i w których poziom podłogi znajduje się poniżej poziomu terenu." Więc jeśli budynek nie ma regulowanej czujnikami wentylacji mechanicznej autem z LPG nie można zaparkować i niestety nie można po prostu odwołać taki zakaz - do tego potrzeba była by przebudowania instalacji mechanicznej, zamienne pozwolenie na budowę decyzja strażaka itp... więc tak w jednym zdaniu nie do przeskoczenia - dlatego wszyscy mają to wpisane w akcie i umowie deweloperskiej żeby każdy wiedział co kupuje. Co do znaku LPG w kodeksie drogowym to w sumie nie ma znaczenia czy znak jest w kodeksie czy nie jest to teren prywatny nie droga publiczna więc równie dobrze może być napis zakaz wjazdu autem z LPG, byle było to czytelne oznaczenie. Czujnik w takich garażach czasem montuje się na takiej zasadzie jak czujki dymu - to że są takie czujki nie znaczy że można palić ognisko na klatkach w garażu, analogicznie z autem z LPG. Te czujki mają tylko sygnalizować zagrożenie pzdr Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Gość MisiekW Napisano 14 Kwiecień 2019 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2019 3 godziny temu, nslukasz napisał: Co do znaku LPG w kodeksie drogowym to w sumie nie ma znaczenia czy znak jest w kodeksie czy nie jest to teren prywatny nie droga publiczna więc równie dobrze może być napis zakaz wjazdu autem z LPG, byle było to czytelne oznaczenie. Dokładnie tak, nie jest to kwestia czy ten znak istnieje czy nie, mógłby wisieć napis i tyle. A gdyby coś się kiedyś stało, to nie chciałbym być w skórze osoby która mimo zakazu (który developer może sobie wprowadzić tak samo jak np. zakaz palenia na klatkach schodowych) taki samochód postawiła. Cytuj Odnośnik do posta Udostępnij na innych stronach
Rekomendowane odpowiedzi